Kristityn vapaus reformaation merkkivuoden ekumeenisen lähetyspyhän keskiössä

25.8.2017

Ekumeenista lähetyspyhää vietetään lokakuun toisena viikonvaihteena, 7.–8.10.2017.

Seurakuntia kutsutaan viettämään yhteistä, ekumeenista lähetyspyhää lokakuun toisena viikonloppuna. Tämän vuoden teemana on Kristityn vapaus evankelisluterilaisen kirkon sunnuntaiaiheiden mukaisesti.  

"Ekumeenisen lähetyspyhän sanoma kuljettaa vapauden lähteelle, joka yhdistää kaikki kristityt. Saamme juoda samaa elävää vettä, joka synnyttää toivoa ja uudistumista", kuvaa
Suomen ekumeenisen neuvoston (SEN) pääsihteeri Mari Pöntinen.


Lähetyspyhää varten on valmistettu kattava, ekumeeninen materiaalipaketti, jonka tarkoitus on tukea seurakuntien tehtävää Kristuksen kristityille antaman yhteisen lähetystehtävän toteuttamisessa.

"Ekumeenista lähetyspyhää on hyvä viettää eri tavoin kuin vain oman seurakunnan lähetyspyhää. Eri kirkkojen seurakunnat voivat suunnitella esimerkiksi yhteisen Raamattu-meditaation, jumalanpalveluksen tai rukoushetken. Perinteinen tapa viettää ekumeenista lähetyspyhää on kutsua omaan kirkkoon saarnavieraaksi toisen sisarkirkon edustaja", kertoo Pöntinen.

Materiaalit ja lisätiedot lähetyspyhästä löytyvät SEN:n sivuilta. Materiaalit lovat suomeksi ja pääosin myös ruotsiksi ja ne ovat vapaasti sovellettaviassa omiin tarpeisiin.

Ekumeenisen lähetyspyhän tausta: 

Lähetyspyhänä korostetaan kristittyjen yhteistä rukousta Kristuksen maailmanlaajan kirkon lähetys- ja kehitysyhteistyön puolesta. Tavoitteena on vahvistaa kristittyjä yhteisessä todistus- ja palvelutehtävässä  ja innostaa nuoria lähetysvastuuseen. Lähetyspyhään liittyen järjestestään jumalanpalveluksia, vierailuja ja yhteisiä ekumeenisia lähetystilaisuuksia. 

Lähetyspyhä on toteutettu vuodesta 1999 alkaen vuosittain lokakuun toisena viikonvaihteena.  Taustavoimina ovat Suomen Lähetysneuvosto (SLN), Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) ja Suomen vapaakristillinen neuvosto (SVKN).

Lähetyspyhää varten tuotettu aineisto on seurakuntien käytettävissä ja kirjoittajina on eri kirkkokuntien jäseniä. Nämä tahot vastaavat valmistelumateriaalin suunnittelusta. Työryhmään vunna 2017 kuuluvat  Richard Brewis (SVKN, vap.), Maria Hattunen (SEN, ort.), isä Nguyen Toan Tri (SEN/ERF, kat.) ja Jukka Norvanto (SLN, lut.)