Tansanialaisen jumalanpalveluselämän kirjoa

12.3.2018

Sunnuntaina konferenssin osanottajat jalkautuivat lähialueen kirkkojen jumalanpalveluksiin

Kirkkojen maailmanlähetyskonferenssin osanottajat jalkautuivat sunnuntaina Arushan ja lähialueen eri kirkkojen messuihin ja jumalanpalveluksiin. Sain olla mukana Arushan katolisen Pyhän Hengen kirkon melko traditionaalisessa messussa, joka alkoi sunnuntaiaamuna klo 6.30. Väkeä oli niin, että kaikki eivät mahtuneet sisälle. Kyse oli vasta ensimmäisestä messusta samassa kirkossa sunnuntaina. Vapaaehtoisia messun toimittajia oli yli 30 ja kuorossa yli 100 laulajaa. Katolisten naisten ryhmä tarjosi kahvia ja paikallisia herkkuja messun jälkeen.

Sen jälkeen pieni ryhmämme osallistui piispallisen Veljeskirkon (Moravian Church) lähes kolme tuntia kestäneeseen vauhdikkaaseen jumalanpalvelukseen, jossa musiikki ja tanssi olivat suuressa roolissa. Vuonna 1986 perustettu Arushan seurakunta kokoaa todella runsaasti väkeä ja sillä on kolme suurta kuoroa; seurakunnan virallinen kuoro, nuorisokuoro ja evankeliointikuoro. Aivan erityisen lämpimällä tavalla tämä selkeästi vähävaraisten seurakunta otti vastaan ekumeeniset vieraat. Ryhmämme anglikaanisen lähetysjärjestön (USPG – United Society Partners in the Gospel) johtaja pastori Duncan Dormor toi terveiset koko ryhmältä ja hän piti myös erinomaisen saarnan kolmen minuutin varoitusajalla. Jokainen ekumeeninen vieras kertoi myös taustastaan. Vieraanvaraisuus oli käsin kosketeltavaa.

Yhteinen unelma kirkon rakentamisen etenemisestä sitouttaa vähävaraisen Veljeskirkon Arushan seurakunnan jäseniä. Toisen palveluksessa kerätyistä kolehdeista tuotto ohjautui rakennusprojektin hyväksi. Veljeskirkon nuorisokuoron Geofrey Masukila kertoi, että hänen isoäitinsä oli ensimmäinen Tansanian Veljeskiron kastettu. Geofrey on kolmannen polven kristitty.

Molemmissa jumalanpalveluksissa kirkot olivat täynnä ja keski-ikä oli noin 35 vuotta. Seurakuntalaiset osallistuivat todella aktiivisesti ja heidän sitoutuneisuutensa oli puhuttelevaa. Molemmissa palveluksissa enemmistö oli miehiä. Veljeskirkossa oli lapsille järjestetty pyhäkoulu.

Iltapäivällä ehdin valosalla kävelylle tutustumaan Arushan kaupunkiin. Kävin myös Arushan luonnonhistoriallisessa museossa. Illallista vietettiin konferenssivieraiden kanssa verkostoitumisen merkeissä.

- Suomen lähetysneuvoston Arushan maailmanlähetyskonferenssin edustaja Mervi Viuhko

Seuraa konferenssia muualla:

Seuraa konferenssia muualla:
 

Arushan konferenssi Facebookissa (englanniksi)​:

Konferenssissa käytössä olevat hashtagit​

Arushan 2018 kuvapankki

Mervi Viuhko kuvassa vasemmalla.