Lähettiperheiden retriitti 14.-19.10.2021

12.12.2020

Suomen lähetysneuvoston lähettihuolto järjestää 14.-19.10.2021 lähettiperheiden retriitin Kiponniemen leiri- ja kurssikeskuksessa Vesangalla. Se on tarkoitettu perheille, jotka ovat palaamassa kentältä Suomeen tai vaihtamassa lähetyskenttää. Siihen voivat osallistua myös perheet, jotka ovat olleet Suomessa jonkin aikaa.

Kotimaahan palaavat lähettiperheet tulevat erilaisista tilanteista. Jotkut ovat kokeneet menetyksiä, pettymyksiä, viisumiongelmia, kulttuuristressiä, huolta läheisistä tai terveydestä, koulu- ja kaveriongelmia, järjestö- ja työryhmäongelmia. Kaikki joutuvat sanomaan hyvästejä ja luopumaan monista rakkaista asioista. Perheessä jokainen jäsen kokee omalla tavallaan lähetyskentän ilot, surut ja haasteet iästään ja persoonastaan riippuen. Jokaisen omat kokemukset vaikuttavat myös muihin perheenjäseniin. 

Lähettilasten omin sanoin sanottuna:
”Miks te teitte meille tämän?”
”Onks pakko palata?”
”En mä halua tänne juurtua.”
”En mä oikeasti kuulu tähän kulttuuriin.”

Miten reagoin vanhempana näihin tuntoihin? Kuinka osaan ottaa vastaan huolet, murheet ja kritiikin? Miten sopeudun uuteen, kun olen itsekin muutoksessa ja kokenut monenlaista? Entä miten lapsi ja nuori kokee kaiken tämän? Miten säilyttää kaikki hyvä siitä, mitä on koettu ja toisaalta surra sitä, mistä on joutunut luopumaan? Kuinka voitaisiin saada yhtenäinen, meidän perheen tarina lähetyskentällä vietetystä ajasta, kun palataan kotimaahan? Kuinka jokainen perheenjäsen saisi sekä erikseen että yhdessä perheen kanssa työstää Suomeen jäämistä tai lähetyskohteen vaihtamista?

Lähettiretriitti tarjoaa viiden päivän intensiivisen jakson, jossa keskitytään lähettiperheen kysymyksiin ja haasteisiin. Aikuisille ja lapsille/nuorille on osittain yhteistä ja osittain erillistä ohjelmaa, jossa käydään läpi samoja teemoja ikäkaudelle sopivilla tavoilla. Aikuisilla työskentelytapoina ovat luennot, oma työskentely ja kahdenkeskiset keskustelut koulutetun ohjaajan kanssa. Lapsilla ja nuorilla työskentelytavat ovat toiminnallisia ja teemoja käsitellään ryhmäkeskustelujen, kuvallisen tekemisen, liikunnan ja leikkien kautta.

Retriitissä noudatetaan kansainvälisen Le Rucher Ministries -keskuksen toimintaohjelmaa, joka pohjautuu Raamattuun ja jossa hyödynnetään psykologista osaamista.

Osallistuminen edellyttää kokoaikaista mukanaoloa torstai-illasta 14.10. tiistain lounaaseen 19.10.

Hinta: Täysihoito omin liinavaattein: aikuiset 555€ ja lapset 7-12v. 245€, 4-7v. 125€, alle 4v. 80€

Ilmoittautuminen: Palauta ilmoittautumislomakkeet 31.8.2021 mennessä osoitteeseen markku.virkkila(at)pp.inet.fi. Osallistujamäärä on rajoitettu.