Lähettiretriitti 7.-11.6.2017

Taakkaa kevyemmäksi

Lähettiretriitti 7.6.–11.6.2017 Evankelistakodilla Vilppulassa

Kotimaahan palaavat lähetit tulevat mitä erilaisimmista tilanteista. Jotkut ovat kokeneet menetyksiä, pettymyksiä, viisumiongelmia, muutoksia, kulttuuristressiä, paluuongelmia, huolta läheisistään ja terveydestään, järjestö- ja työryhmäongelmia. Elämä voi olla tienhaarassa ja mitta täynnä palvelustyötä. Jotakuta pettymykset, epäonnistumiset tai vihaisuus estävät menemästä eteenpäin. Jollakin on traumaattinen kokemus taustalla tai hän on muuten kriisitilanteessa. Joku tarvitsee välitilinpäätöksen tekemistä ilman sen kummempaa dramatiikkaa. Miten saisi akut ladattua niin, että voi lähteä liikkeelle uusin voimin?

Suomen Lähetysneuvoston lähettihuolto järjesti kesäkuussa 2017 retriitin Evankelistakodissa Vilppulassa. Se suunnattiin läheteille, jotka ovat kotimaassa joko pidemmällä tai lyhyemmällä jaksolla.

Ympäristö

Evankelistakodilla sijaitsee kauniilla paikalla järven rannassa, missä on iso päärakennus, joka on rakennettu vuonna 1895 ja sen lisäksi rivitaloasuntoja ja rantasauna, missä on myös majoitustilaa. Retriittiin osallistujat ja ohjaajat täyttivät koko majoituskapasiteetin. Vanha päärakennus on hyvin viehättävä ja sitä on remontoitu pieteetillä.

Palvelu oli erinomaista ja hyvin ystävällistä. Sekä osallistujat että ohjaajat olivat tyytyväisiä paikkaan.

Osallistujat ja ohjaajat

Retriitissä oli 15 osallistujaa, joista viisi oli miehiä ja 10 naisia. Joukossa oli viisi avioparia. Lähetit edustivat 7 järjestöä: Campus Crusade, Kylväjä, WRK/SIL, SVK, CLC (Christian Literature Crusade), OM, SEKL. Muutamat olivat palanneet kentältä hiljattain, mutta joukossa oli myös niitä, jotka olivat olleet kotimaassa jo pidempään. Lisäksi viisi oli joko jäänyt jo eläkkeelle tai oli jäämässä lähivuosina. Työalueet ulottuivat Euroopasta Aasiaan ja

Afrikkaan. Lähetin monimuotoisesta ja haastavasta elämästä oli runsaasti tietoa ja kokemusta. Taakkoja oli paljon, joista osa oli raskaita ja jo vuosien takaisia, osa nykyhetkestä. Ohjaajia oli 11 ja lisäksi yksi henkilö auttoi käytännön asioissa.

Retriitin anti

Ryhmä oli hyvin avoin ja kaikessa mukana aktiivisesti heti ensimmäisestä illasta lähtien. Lähettejä puhutteli se, että heihin panostettiin näin paljon viiden päivän aikana. He olivat siitä suorastaan yllättyneitä. Ohjaajien ammatillisuus, heidän erilaisuutensa ja yhteen hiileen puhaltamisensa sai myös positiivista palautetta. Retriitin aikana oli havaittavissa seestymistä ja rauhoittumista, kun asioita päästiin käsittelemään. Vaikka kaikkiin asioihin ja kysymyksiin ei ollut löydettävissä heti ratkaisuja, niin isoja taakkoja voitiin purkaa. Lähetit kokivat

virkistyneensä ja levänneensä luonnonkauniissa ympäristössä ja rukouksen ilmapiirissä, jonka aisti paikalla. Evankelistakodilla on vuosikymmenten aikana rukoiltu paljon ja sen tunsi siellä.

Tulevaisus

Jokainen retriitti on ollut vähän erilainen johtuen ryhmän erilaisuudesta. Palaute on kuitenkin ollut yksiselitteinen: tällaiselle toiminnalle on tilausta ja tarvetta. Jos muutamassa päivässä voi saada purettua jopa vuosien takaisia taakkoja, niin että voi jatkaa sen jälkeen matkaansa seestyneemmällä mielellä, se on kaiken vaivan arvoista.

Retriittitiimi jatkaa toimintaansa ja suunnitteilla on seuraava aikuisille tarkoitettu Taakkaa kevyemmäksi lähettiretriitti 4.6.–9.6.2018 Evankelistakodilla Vilppulassa. Jotta myös lapsiperheet pääsisivät osallistumaan retriittiin koko perheenä, olemme suunnittelemassa perheretriittiä 26.6.–1.7.2018 Evankelistakodilla Vilppulassa. Sinne voidaan ottaa muutama perhe lapsineen. Aikuisille on omaa ja lapsille omaa ohjelmaa.

Kirjoittaja: Pirjo Alajoki
Retriittitiimin jäsen