Teemapäivät 2017

Kehitysyhteistyön teemapäivät 2017


Yritysyhteistyön infotilaisuus 9.5.2017

”Suomen Lähetysneuvoston kehitysyhteistyö –ryhmä järjesti 9.5.2017, klo 13.00-15.00 Suomen Lähetysseuran tiloissa info -tilaisuuden liittyen kansalaisjärjestöjen ja yritysten yhteistyöhön. 

Tilaisuudessa oli mukana 11 osallistujaa 5 eri järjestöstä.  Tilaisuuden veti Kepan yritysyhteistyö asiantuntija, Kari-Pekka Murtonen.  Tilaisuudessa kerrottiin tarkemmin miten kristillinen kehitysyhteistyötä tekevä järjestö voi lähestyä yritysyhteistyötä ja kerrottiin esimerkkeja yhteishankkeista kuten World Visonin ”Weconomy” hanke.” 
 

Kehitysyhteistyön iltapäivä aiheesta uskonnot, kehitys ja eriarvoisuus 8.9.2017
Uskonnot ja inhimillinen kehitys kietoutuvat toisiinsa eri tavoin. Uskonnot ovat osa kulttuuria ja yhteiskuntia, ja siksi on tärkeää huomioida ne kaikessa kehitysyhteistyössä. Uskonnolliset toimijat voivat joko edistää tai jarruttaa kehitystä monin tavoin.

Helsingin yliopisto, Suomen Lähetysneuvoston kehitysyhteistyöryhmä ja sen jäsenjärjestöt Lähetysyhdistys Kylväjä ja Suomen Pipliaseura ry sekä Kepa järjestivät aiheesta teemailtapäivän pe 8.9. klo 14-17.

Iltapäivän aikana tarkastelltiin mm. kristillistaustaista avustustyötä Kiinassa, uskontokunnan vaihtamisen vaikutuksia hinduenemmistöisessä Nepalissa, islamilaisten toimijoiden avustustyötä Egyptissä ja kuultiin ulkoasianministeriön edustajan näkökulma tematiikkaan.

Ohjelma:
14.00 Kahvi
14.15 Avaus
14.20 Vammaisten ihmisten oikeuksien edistäminen kristilliseltä arvopohjalta, Matleena Järviö,
kehitysyhteistyön asiantuntija, Suomen Pipliaseura
14.30 Kiinalaisen kristillistaustaisen avustustyön nousu ja muuttuva globaali tilannekuva, Ville Päivänsalo, TT,
Helsingin yliopisto
14.50 Impacts of Religious Conversion in Newly Secular Nepal, Suman B. Paudel, MA, Kathmandu University, and Religion, Conflict and Dialogue Programme student, University of Helsinki
15.10 Islamilaisten toimijoiden avustustyö Egyptissä, Sanna Ra, vapaa toimittaja
15.30 Tauko
15.40 Uskonto, rauhanrakennus ja kehitysyhteistyö: polku vakaaseen yhteiskuntaan? David Korpela, kehityspoliittinen neuvonantaja, konfliktit ja yhteiskuntakehitys, ulkoministeriö
16.00 Avointa keskustelua/Joint discussion
17.00 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden juontsivat koulutussuunnittelija Antti Turakka Kepasta ja hankekoordinaattori Rowan Clusker Lähetysyhdistys Kylväjästä.


Lähettiretriitti 7.-11.6.2017

Taakkaa kevyemmäksi

Lähettiretriitti 7.6.–11.6.2017 Evankelistakodilla Vilppulassa

Kotimaahan palaavat lähetit tulevat mitä erilaisimmista tilanteista. Jotkut ovat kokeneet menetyksiä, pettymyksiä, viisumiongelmia, muutoksia, kulttuuristressiä, paluuongelmia, huolta läheisistään ja terveydestään, järjestö- ja työryhmäongelmia. Elämä voi olla tienhaarassa ja mitta täynnä palvelustyötä. Jotakuta pettymykset, epäonnistumiset tai vihaisuus estävät menemästä eteenpäin. Jollakin on traumaattinen kokemus taustalla tai hän on muuten kriisitilanteessa. Joku tarvitsee välitilinpäätöksen tekemistä ilman sen kummempaa dramatiikkaa. Miten saisi akut ladattua niin, että voi lähteä liikkeelle uusin voimin?

Suomen Lähetysneuvoston lähettihuolto järjesti kesäkuussa 2017 retriitin Evankelistakodissa Vilppulassa. Se suunnattiin läheteille, jotka ovat kotimaassa joko pidemmällä tai lyhyemmällä jaksolla.

Ympäristö

Evankelistakodilla sijaitsee kauniilla paikalla järven rannassa, missä on iso päärakennus, joka on rakennettu vuonna 1895 ja sen lisäksi rivitaloasuntoja ja rantasauna, missä on myös majoitustilaa. Retriittiin osallistujat ja ohjaajat täyttivät koko majoituskapasiteetin. Vanha päärakennus on hyvin viehättävä ja sitä on remontoitu pieteetillä.

Palvelu oli erinomaista ja hyvin ystävällistä. Sekä osallistujat että ohjaajat olivat tyytyväisiä paikkaan.

Osallistujat ja ohjaajat

Retriitissä oli 15 osallistujaa, joista viisi oli miehiä ja 10 naisia. Joukossa oli viisi avioparia. Lähetit edustivat 7 järjestöä: Campus Crusade, Kylväjä, WRK/SIL, SVK, CLC (Christian Literature Crusade), OM, SEKL. Muutamat olivat palanneet kentältä hiljattain, mutta joukossa oli myös niitä, jotka olivat olleet kotimaassa jo pidempään. Lisäksi viisi oli joko jäänyt jo eläkkeelle tai oli jäämässä lähivuosina. Työalueet ulottuivat Euroopasta Aasiaan ja

Afrikkaan. Lähetin monimuotoisesta ja haastavasta elämästä oli runsaasti tietoa ja kokemusta. Taakkoja oli paljon, joista osa oli raskaita ja jo vuosien takaisia, osa nykyhetkestä. Ohjaajia oli 11 ja lisäksi yksi henkilö auttoi käytännön asioissa.

Retriitin anti

Ryhmä oli hyvin avoin ja kaikessa mukana aktiivisesti heti ensimmäisestä illasta lähtien. Lähettejä puhutteli se, että heihin panostettiin näin paljon viiden päivän aikana. He olivat siitä suorastaan yllättyneitä. Ohjaajien ammatillisuus, heidän erilaisuutensa ja yhteen hiileen puhaltamisensa sai myös positiivista palautetta. Retriitin aikana oli havaittavissa seestymistä ja rauhoittumista, kun asioita päästiin käsittelemään. Vaikka kaikkiin asioihin ja kysymyksiin ei ollut löydettävissä heti ratkaisuja, niin isoja taakkoja voitiin purkaa. Lähetit kokivat

virkistyneensä ja levänneensä luonnonkauniissa ympäristössä ja rukouksen ilmapiirissä, jonka aisti paikalla. Evankelistakodilla on vuosikymmenten aikana rukoiltu paljon ja sen tunsi siellä.

Tulevaisus

Jokainen retriitti on ollut vähän erilainen johtuen ryhmän erilaisuudesta. Palaute on kuitenkin ollut yksiselitteinen: tällaiselle toiminnalle on tilausta ja tarvetta. Jos muutamassa päivässä voi saada purettua jopa vuosien takaisia taakkoja, niin että voi jatkaa sen jälkeen matkaansa seestyneemmällä mielellä, se on kaiken vaivan arvoista.

Pirjo Alajoki, retriittitiimin jäsen