Vetoomus Intian kristittyjen vähemmistön turvaamiseksi 4.2.2008

 Vetoomus Intian kristittyjen vähemmistön turvaamiseksi

Pääministeri Matti Vanhaselle

Herra pääministeri, Intiassa kristittyjen vainot ovat parin viime vuoden aikana jatkuvasti koventuneet ja laajentuneet. Orissan osavaltion laajin kristittyjen vastainen vaino aloitettiin jouluviikolla viime vuonna. Osavaltiossa tehtiin yli 800 hyökkäystä, kun ääri-hinduryhmien (VHP eli maailman hinduliitto ja RSS eli kansalliset vapaaehtoisjoukot) aktivistit ovat hyökänneet katolisia ja protestanttisia kristittyjä vastaan. Aseistetut joukot ovat kulkeneet kylästä kylään tuhoten kirkkoja, polttaen kristittyjen taloja, sekä pahoinpidellen kristittyjä.


Paikallisten kristittyjen johtajien kokoamista raporteista käy ilmi, että väkivaltaisuuksissa on tapettu neljä kristittyä, poltettu 730 taloa ja 95 kirkkoa.

Intialaisista 80 prosenttia on hinduja, muslimeja on 13 prosenttia ja kristittyjä noin 2,3 prosenttia. Loput ovat sikhejä, buddhalaisia, jainalaisia ja parsilaisia. Elintasoerojen syveneminen ja siitä kumpuavat konfliktit ovat isoja haasteita Intialle, maalle, jonka keskushallitusta ja monia osavaltiohallituksia johtivat vuoteen 2004 asti oikeistolaiset äärihindut. Tutkijoiden mukaan tämä ääriryhmä salli ja joissain tapauksissa myös aktiivisesti tuki väkivaltaa vähemmistöjä vastaan. Nykyhallitus on ottanut politiikassaan yhteiskunnallisen tasa-arvon tavoitteet paremmin huomioon lisäämällä muun muassa koulutuksen ja terveydenhuollon määrärahoja. Vaino ja väkivalta vähemmistössä olevia kristittyjä kohtaan ovat kuitenkin kasvaneet Intiassa viime vuosina.

Herra pääministeri vetoamme teihin, että vierailullanne Intiaan ottaisitte kristittyjen vähemmistön hälyttävän ihmisoikeustilanteen esille käydessänne neuvotteluja Intian johtajien kanssa.

Helsingissä 4. helmikuuta 2008

Vetoomukseen yhtyvät:

Jukka Paarma
Turun ja Suomen arkkipiispa
Suomen evankelis-luterilainen kirkko

Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo
Suomen ortodoksinen kirkko

Piispa monsignore Józef Wróbel SCJ
Katolinen kirkko Suomessa

Gustav Björkstrand
Porvoon hiippakunnan piispa
Suomen evankelis-luterilainen kirkko

Dosentti Timo Vasko
Suomen lähetysneuvosto ry:n puheenjohtaja

Juhani Huotari
Stefanus-Lähetys ry:n lähetysjohtaja

Suomen helluntaikirkko

Suomen Baptistiyhdyskunta

Finlands svenska metodistkyrka

Patmos lähetyssäätiö

Kristillinen Mediatalo IRR/TV

Suomen lähetyslentäjät ry.

Kansan Raamattuseuran säätiö

Missionuoret - Youth With a Mission Finland ry.

Suomen helluntaiystävien ulkolähetys

OM Suomi

Avainmedia Lähetysjärjestö ry.

Lähetysyhdistys Kylväjä